Click in the graphic to see the English version.
Klikk i bildet for engelsk versjon.

















Gjesteboken er nå stengt - For spørsmål om skip, konvoier osv. bruk Ship Forum.



Beskjeder lagt inn 2000-2002; de eldste begynner nederst på siden:

18. desember - 2002

Fra: Jan M. Haakonsen

Hei igjen!

Ville bare takke deg for prompte svar på min henvendelse 23.10 og for at du nå har lagt ut den fullstendige lista over mannskapet på Scotia på nettet. Jer hadde intensjoner om å svare før, men jeg har vært svært mye bortreist i det siste (selv om jeg ikke er sjømann som min far, har jeg nok arvet en del av hans "lopper i blodet" og har både bodd mye ute og hatt/har arbeid som krever mye reising)

Jeg må dessverre ha slettet meldingen din, men jeg var overveldet over din entusiasme. Jeg skal se om jeg kan grave fram noe mer utfyllende materiale i jula som kan være av interesse. Som nevnt tidligere kunne jeg sende deg kopi av dagbokutskriftene til min far, men da må jeg nesten få en postadresse. Kunne nok scanne dem, men de er skrevet på en gammel skrivemaskin og er nok av litt dårlig kvalitet, i hvert fall for scanning.

I alle fall håper jeg at du fortsetter din uvurderlige hobby og benytter anledningen til å ønske deg og dine en riktig God Jul.

Mvh.,

Jan M. Haakonsen

Jans tidligere beskjed står lenger nede på denne siden, under 23. oktober, med tittelen "Krigsseilere - M/T Scotia".

-------------------------------------------------------------------------
7. desember

Fra: Bengt-Ove Pettersson

passagerarlista 3 juli 1926 fr oslo
Min morfar emigrerar till canada 3 juli 1926 från oslo. Jag försöker finna han, han kom till Halifax och vidare till Prince Rupert. Han lämnade 3 barn och fru. Meddelad som drunknad 1930. Stilen på skriften i brevet gjorde att mormor aldrig trodde detta var sant. Kul om det går att finna ut om han åkte i rätt namn. W. Nilsson eller Werner Eriksson.
VH B-O

-------------------------------------------------------------------------
6. desember

Fra: Ketil S. Andersen

2ww
Min morfar, Paul Strand, f. ca 1898, var også krigsseiler. Vet ikke noe særlig om hva han opplevde, men han overlevde ihvertfall, etter å ha blitt utsatt for forskjellige angrep 3 ganger (?). Han du noen tips om hvordan jeg kan søke etter informasjon om ham?
vennlig hilsen
Ketil

Riksarkivet skulle kunne hjelpe.

-------------------------------------------------------------------------
27. nov.

Fra: Jarl Holm

Hei der ute. Her kommer en liten hilsen fra en av slekta til Jarl A Holm. Jeg er hans barnebarn på farsiden, altså er Roar Holm min far. Er gift med Bente og har to barn. Den elste er 12 år og heter Ida. Minste er Silje og 7 år. Bor på Jessheim og jobber i Oslo som Paramedic. Håper på en hilsen tilbake fra dere.

-------------------------------------------------------------------------
27. nov.

Fra: N Nichols

HMS Bath medlemsmannskap
Message: Jeg leter etter opplysninger om Crew av HMS Bath (Hopewell DD-181). Jeg liker opplysninger om Crew medlemer

Hopewell overførte til British som del av den 50 destroyer handel i 1940. Hun ombenevnte HMS Bath på October 2, 1940 og tjent Royal Norwegian Navy til hun var torpedoed og sunket på August 19, 1941. Slått i maskinromet, skipet sank om tre minutter, bryting i to fra torpedo slag. Bare 42 av henne 128 medlemsmannskap overlevd.

Hopewell was transferred to the British as part of the 50 destroyer deal in 1940. She was renamed HMS Bath on October 2, 1940 and served the Royal Navy and the Royal Norwegian Navy until she was torpedoed and sunk on August 19, 1941. Struck in the engine room, the ship sank in three minutes, breaking in two from the torpedo hit. Only 42 of her 128 member crew survived.

Til informasjon fins det en liste over dem som døde på siden Survivors/Fatalities (hvor korrekt den er, vet jeg ikke).

-------------------------------------------------------------------------
22. nov.

Fra: Bjørn Lillås

Java/Sumatra (Pakanbaru)

Hei!

Min onkel, Arne Eivind Johannessen, døde nylig (18.sept) og tok med seg i graven så godt som alt angående sine krigsopplevelser. Jeg vet at han ble tatt som japansk krigsfange i 1941 påmønstret amerikansk båt. Han ble internert i leir på Java og etter all sannsynlighet overført til Sumatra etter mai -44 for å delta i byggingen av jernbanen fra Pakanbaru til Moero. Han sa at han jobbet på jernbaneanlegg i fangetiden og det eneste anlegget hvor det deltok POWs, var dette anlegget. (En liten kontingent fra Java ble sendt til Burma-anlegget.)
Etter krigen ble han sendt med et troppetransportskip (sårede engelske soldater) fra Singapore til England (Liverpool). Han lå som rekonvalesent i London.

Grunnen til min henvendelse er at jeg leter etter dokumentasjon og visshet (i den grad det går) og ytterligere detaljer.

PS
Min farfar var stuert på "RINGULV". Navnet hans er Lillås - uten e

Med vennlig hilsen
Bjørn Lillås
Steingata 1 Teie
3121 TØNSBERG

-------------------------------------------------------------------------
7. nov.

Fra: Øivind Guribye. Kragerø

Motorskip

Jeg forsøker å lage en bilde historie ev min far som seilte før og i begynnelsen av siste verdens krig. Jeg seilte selv fra 1960 til 1982. Derfor ligger sjøen mitt hjerte nær.
Jeg har hittil forjeves forsøkt å få tak i et bilde av D/S Nidardal, byggd i 1918 i USA, kjøpt av Krogstad Shipping i 1937. Sank i 1941. Hvis du hvet hor jeg kan henvende meg, ville jeg satt stor pris på.
Vennlig hilsen
Øivind Guribye

Jeg har foreslått Sjøfartsmuseet, men da jeg ikke hadde nøyaktig E-post-addresse vet jeg ikke om mail'en min kom fra. Hvis jeg skal svare på slike spørsmål er det veldig viktig at jeg har riktig adresse.

-------------------------------------------------------------------------
1. nov.

From: Els Tveit

besettningen

Hei,

Jeg leter etter Gerrit van Oord, han var Hollandsk og han var på båten . Båten heter RAVNANGER, har du en link for meg, hvor jeg kan finne noen.

Håper på svar.
MvH Els Tveit jeg bor i Holland

-------------------------------------------------------------------------
23. oktober

Fra: Jan M. Haakonsen

Krigsseilere - M/T Scotia

Kjære Siri Holm Lawson,

som sønn av en krigsseiler som ble torpedert under krigen, setter jeg umåtelig pris på initiativet ditt. Her om dagen oppdaget jeg tilfeldig at en kollega på jobben hadde en onkel som var på samme skip som min far, M/T Scotia, som altså ble torpedert av en japansk ubåt 27. november 1943. Min kollegas onkel, 4. maskinist Fritjof Mehlum, ble drept. Min nå avdøde far, 2. maskinist Olaf Haakonsen, var blant de overlevende. Episoden er nevnt i flere bøker, men den mest grafiske beskrivelsen står i Kristian Ottosens "Ingen nåde", der første kapittel omhandler M/T Scotias torpedering (der står det for øvrig at min far var fra Oslo, men han var i høyeste grad en Tønsberggutt!).

Samtalen med min kollega gjorde at jeg fant fram til utskriftene fra min fars dagbok fra den tiden. Der lå bl.a. en fullstendig liste over navn på drepte og overlevende fra M/S Scotia, med unntak av noen av de utenlandske messeguttene. Jeg ser at mannskapslista over mannskapet på Scotia på hjemmesiden din er ufullstendig og inneholder en del spørsmålstegn. Jeg legger derfor ved min fars liste som du kan bruke til å oppdatere siden din:

(Fra Olaf Haakonsens dagbok)

De savnede
Kaptein Hjalmar Hansen, Stokke (tatt til fange av ubåten, overlevde krigen i krigsfangenskap)
1. styrmann Nils Andersen, Oslo (drept)
3. styrmann Arnfinn Strøm, Hitra (drept)
Telegrafist Kåre Kristiansen, Nøtterø (drept)
1. maskinist Josef Amundsen, Oslo (drept)
4. maskinist Fritjof Mehlum, Tønsberg (drept)
Pumpemann Bjarne Omdahl, Bergen (drept)
Lettmatros Victor Purdy, Capetown (drept)
Salonggutt, inder (drept)

De reddede:
2. styrmann Reidar Blindheim, Kristiansund N.
2. maskinist Olaf Haakonsen, Tønsberg
3. maskinist Jørgen Storlie, Dypvåg
Stuert P. Stålhane, Porsgrund
Båsen T. Solberg, Tjømø
Tømmermann Peder Rønning, Vesterålen
Gast Arne Storebø, Bergen
gast Kjell Norstrand, Fredrikstad
Gast Louis Johnsen, Posgrund
Matros Fredrik Johnassen, Vasser
Matros R. Nilsson, Bergen
Matros Lorang Brekke, Sandar
Lettmatros Thor Engdahl, Sandar
Lettmatros Torbjørn Kristiansen, Oslo
Lettmatros Gerhart Larsen, Vesterålen
Matros Donald Paton, Freemantle, Australia
Matros T. Gammond, Freemantle, Australia
Matros Pearson, Shetland
Kokk John Person, dansk
Elektriker Per Haughorn, Porsgrund
Motormann Åge Bergdahl, Oslo
Motormann Oddne Øvland, Vennesla
Motormann Karl Hustvedt, Sauda (Haugesund)
Motormann Søren Jensen, Bergen
Motormann Harry Eisan, Halifax, Canada
Smører Patrick Green, Glasgow
1 kinesisk og 4 indiske messegutter

Skulle du eller noen andre også være interessert i de andre notatene fra min fars dagbok som omhandler torpederingen og redningen, kan jeg sende dem ved en senere anledning. Jeg kan også nevne at min mor fortsatt er i besittelse av beskjeden som ble sluppet ned fra et britisk Catalinafly til de to livbåtene etter torpederingen for å oppgi posisjonen deres, samt et bilde fra da de overlevende ble funnet av redningsbåten Okapi. Begge deler er for øvrig allerede gjengitt i noen av bøkene som omhandler episoden.

Med vennlig hilsen,

Jan M. Haakonsen

Episoden om Scotia er å finne på siden M/T Scotia

-------------------------------------------------------------------------
7. oktober

Fra: Anna Holm

Hei Siri!
Tusen takk for flotte bryllupsbilder og gratulerer med vel bortgiftet datter. Det ser ut til å ha vært et kjempetrivelig bryllup. Det må ha vært mye forarbeid og forberedelser. Vi har blitt besteforeldre! Jan Ivar fikk en sønn den 13. august 2002 og han skal hete Ole Martin! Det er en vidunderlig snill og flott gutt, bare kos og rolig hele dagen. Ellers har vår yngste sønn, Kjell Tore, startet på 2. år av forsvarets ingeniør- høyskole på Jørstadmoen - Lillehammer. Etter endt utdannelse venter 3 års plikt- tjenste. Han utdanner seg som telecom/ data ingeniør og følger således farens fotspor. Håper ellers du har det bare bra, hils resten av familien.
Hilsen Anna

Bilder fra bryllupet er lagt inn i Wedding album.

-------------------------------------------------------------------------
4. oktober

Fra: Trygve

Kjempe intr. å lese på side deres. Driver selv en reiseklubb på nettet; www.nortrott.no

Keep up the good work. TR

-------------------------------------------------------------------------
18. september

Fra: Kjetil Arntzen

Jeg søker etter ss Samerlon og undres på om noen kan hjelpe meg. Mine slektninger var ombord dette skip. Min gammelonkel Carl Johan (Karl Johan) Eriksen senere kaptein. Båten gikk antagleligvis mellom Boston og Florida og ryktet forteller at dette var en cruicebåt. Jeg søker informasjon om Carl. Når var han ombord? og ikke minst hvor bodde han? Boston? Skipslister? Søker også informasjon om hans bror Einar? Tror han var ombord Fred. Olsen skip, og gikk kanskje i land i Portland. Begge var brødre av Oberst Birger Eriksen - han var komandant på Ocskarbor 9. april 1940 osv

Kan noen hjelpe meg...


Kjetil Arntzen
Solduggsvingen 10
6518 Kristiansund
90723108

-------------------------------------------------------------------------
8. september

Fra: Henning Kaarud

Kaldnes mek. og båter bygget der.

Hei.

Her var det mye historie.

Trenger selv en del. Prøver å lage en oversikt over alle bygge nr. som Kaldnes Mek. i Tønsberg leverte fra 1907 til 1986. Ca. 223 bygge nr. Har så vidt kommet i gang og er ferdig med katalogiseringen og har en del bilder og info. om de forskjellige bygge nr.

Hilsen

Henning Kaarud

-------------------------------------------------------------------------
9. august

Fra: Morten Paasche

Berge Istra

Hei

Jeg er ute etter informasjon om Berge Istra ulykken i 1975.Jeg proever aa finne informasjon om va det var some egentli hendte, saa dersom det foreligger en ulykkesrapport er dette noe jeg er svaert interessert i. Navnene paa de overlevende er ogsaa noe jeg gjerne vil ha tak i. Grunen til at jeg er ute etter denne informasjonen er at jeg har faatt forespoersel fra en tv-stasjon paa NZ om aa hjelpe dem med en dokumentar. Jeg vet ikke om dere kan hjelpe meg med dette, men jeg vil vaere veldi takknemmelig for hvilken som helst informasjon dere kan hjelpe meg med.

Vennlig hilsen Morten Paasche

---------------------------------------------------------------------------
13. juli

Fra: Mariann Stokken

Handelsflåten 1.verdenskrig.

Hei! Veit du om det er mogeleg å finna ut noko om personar som var ombord på den tida?

Kanskje eg må snakka med Sjøfartsmuseet/Riksarkivet eg og? (tilliks med ei anna her...)

Helsing Mariann.

Jeg er ikke sikker på hvor slik informasjon er å finne.

---------------------------------------------------------------------------
7. juli

Fra: Nina Sørensen

Torpedert norsk båt

Hei
Jeg lurer på om du kan hjelpe min far til å finne ut noe om hans onkel Oskar Emanuelsen. Han ble visstnok torpedert en gang under krigen, men overlevde. Senere skjedde visstnok det samme nok en gang. Etter krigen var han fremdeles sjømann, da båten han var ombord i gikk på en mine. Oskar Emanuelsen er død for mange år siden, men historien hans burde finnes et sted. Kan du hjelp oss?
Hilsen Nina

Jeg foreslo Riksarkivet og/eller Sjøfartsmuseet, som har mannskapslister, sjøforklaringer og div. Nortraship-arkiver. Adresser er å finne i skipslistene mine.

---------------------------------------------------------------------------
27. juni

Fra: Solveig Løland

Hei Siri!
Tok en kikk på siden din. Den var imponerende - flott layout og masse informasjon. Ungdomsbildene av deg hadde mange likhetstrekk med Carleen. Hils dem alle fra oss.

Hilsen Solveig m/familie

---------------------------------------------------------------------------
22. juni

Fra: Henning Kaarud

Kaldnes historie
Har begynt (i det små) å samle inn info. om alle båtene som ble bygget på Kaldnes, dvs. i tiden 1907 til 1986 totalt ble det reg./bygget 221 båter. Har en god del bilder av båtene, men kun i papirformat skal etter hvert scanne dem inn, bildene er fra bladet Kaldnes Blink som kom ut i årene 1953 til 1986, her er det mye info.

Tillot meg å ta ned å lagre bilde av M/S Nordland.

Tillegg info. til deg.

Nordland fikk bygge nr. 144
15000 tdw.
504 fot.
Hovedmotor: 4 cylindret Doxford på 4600 BHK

Seinere ble båten omdøpt til Delta Flag

Dette gjelder en båt min mor var ombord i (Aases båter)

---------------------------------------------------------------------------
12. juni

Fra: Tana h. Blegen

håndarbeid

Message: hei dere håndarbeidere!! skriv til meg

---------------------------------------------------------------------------
Tirsdag 4. juni

Fra: Erik Hulback

M/T OLE JACOB

Flott side, ønsker bilder og informasjon om båt og mannskap da min onkel Marthon Hulback ble torpedert og brakk ryggen.

Jeg henviste Erik til teksten for Ole Jacob på siden Ships starting with O og Norwegian Victims of Atlantis

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag, 22. mai

Fra: Siv Bente Harestad

Hei Siri
Dette var flott å se. Er hos Siv på nett og ser hva du har laget om Odd.

Hilsen Elisabeth

---------------------------------------------------------------------------
Mandag 13. mai

Fra: Kåre Th. Claussen

Slekt

Hei! Jeg surfet på nettet, og kom over din side. Jeg er sønn av Kaare og Bjørg Claussen (født Lie), og kan gjerne oppdatere deg med opplysninger om vår familie. Jeg har til orientering 4 søsken, og tilsammen har vi 8 barn.

Just say when!

Mvh. Kåre

---------------------------------------------------------------------------
Torsdag 9. mai

Fra: Hallvard Tveit

Krigsseglarenes historie

Hei, takk for fantastiske sider du har laga.
Far min (Olav Tveit) segla ute heile krigen og var med Polykarp då krigen braut ut (jfr historien til Søren Brandsnes). Er og med i minneforeninga som Torbjørn Fosseli referer til. Har bilete av Evina, Regina og Polykarp som eg kan sende som vedlegg dersom du sender meg e-mail adresse.

Polykarp står omtalt her

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag 8. mai

Fra: Thomas O.Pedersen

Hei

Narve er min nabo i Sandefjord og vi har en god kontakt . Jeg pusler litt på data og han er den på huset som er best på PC og han forteller meg om sine engasjementer i digitalverden!! Jeg er 67 og nyter pensjonist tilværelsen. Åpen for livet og mulighetene.

Thomas ( ikke tvileren!!)

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag 8. mai-2002

Fra: Turid Album Alstad

Kvarstad

Ble tipset om sidene i dag av min sønn Gunnar Album, som tilfeldigvis fant dem da han skulle lete etter noe om seg selv. Min far, Gunnar H Album, var med B P Newton, og det er alltid voldsomt å lese om overfarten. Imponerende stykke arbeid du har gjort!

B. P. Newton står omtalt på siden Ships starting with B og under Kvarstad Ships & Men.

---------------------------------------------------------------------------
Søndag, 5. mai-2002.

Fra: Per Eriksen

hei

Meget bra sider du har laget !!!

Jeg er på jakt...omsider... etter info om min bestefar... Sigurd Kvalsund som var mannskap på Kvalsund I. Båten ... en fiskebåt fra Sunnmøre... var stasjonert på etterretningsbasen Peterhead i Skottland og deltok mellom annet i evakueringen av Finnmark.

Har du noen ideer om hvor jeg skal lete/henvende meg for info siden aktivitetene fra basen etter hva jeg vet var hemmeligholdt til lenge etter krigens slutt....?

Informasjon om Kvalsund I er å finne på Internettet.

---------------------------------------------------------------------------
Søndag, 21. apr.-2002

Fra: Hjørdis Ulrich

Forfatter (civil - militær historie)

Tak for en flot og meget interessant hjemmeside - desværre kunne jeg ikke bruge dine dataer - da jeg interesserer mig for årene 1640-1705 - men flot det var det!
Jeg vil ønske dig alt held og lykke med din videre slægtsforskning - selv har jeg brugt næsten al min fritid på at sidde og oversætte Køge Kirkebog (Sjælland-Danmark) med dens gotiske håndskrevne bogstaver - så jeg har fuld respekt for dit arbejde!
Med venlig hilsen!

---------------------------------------------------------------------------
Fredag 19. apr.-2002

Fra: Per Arnfinn Hembre

Hegra

Vi har hatt kontakt tidligere. Nå er jeg (førtids)pensjonert og bosatt på Tenerife. Du har en fin hjemmeside, og jeg ønsker deg all mulig fremgang i din slektsforskning.
Beste hilsen
Per Arnfinn

Verden er ikke stor, dette er bror av en gammel kjenning fra Hegra (Stjørdal) der jeg vokste opp.

---------------------------------------------------------------------------
Torsdag 18. apr.2002

Fra: Jill og Eric Bøhmer

Hei fra Skien! Du har en fin webside, og det var interesant å lese, hilsen Jill

---------------------------------------------------------------------------
Tirsdag 16. apr.-2002

Fra: Torbjørn Fosseli

krigsseilerenes historie.

Jeg kom tilfeldig over denne siden, og den er fantastisk. Vi er en gjeng 2 generasjons krigsseilere, som har startet en minneforening for og fortsette den historiske delen av krigsseilerenes historie blant annet en veggtavle på arkivet i Kr.sand s. som nå er et krigshistorisk museum og vi har også sosiale samvær og turer for gjennlevende krigsseilere og enker.
Som dere kanskje ser så er jeg sønn av Arne Fosseli som er omtalt under M/S Jamaica og jeg sitter på en del stoff om oppgjøret i Notraskips hemmelige fond.hvor min far var med i utvalget.
Jeg kommer tilbake ved en senere anledn.

takk.

Jamaica er å finne på siden Ships starting with J

---------------------------------------------------------------------------
Fredag 12. apr.-2002

Fra: Odd Arne Hartvigsen

Krigsseilerne

Min Farfar død i 1992 og med han forsvant nesten alt som skjedde med han under WW2. Jeg har lenge ønsket og kunne lage en dokumentar og/eller spillefilm om krigsseilerne som min takk og respekt for det de gjorde for oss. Jeg har nettopp begynt min research, men er på søken etter alt som finnes av historier, personer og det som finnes av informasjon. Dette er en historie som forsvinner mere og mer etthvert som flere går bort. Jeg fikk desverre aldri min farfar til å fortelle. Det eneste jeg har er et intervju søskenbarnet mitt hadde med han for 20 år siden. Ellers blir alt fortalt via min farmor som heller ikke fikk vite så alt for mye.
Jeg vet min Farfar jobbet med William Hansen fra Bergen (farmor mente det kunne være William Olsen) og han var ombord båter som Eviva, Herta, vesla, Huldra. Er det noen som kjenner til disse eller kan gi meg hint så er jeg veldig taknemmelig.

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag, 10. april-2002

Fra: Aud Nordaas Rogstad

Krigsseilere i utenriksfart

Hei
Min far, Arne Kristian Kristiansen Nordaas, født 30 mars 1908 i Ølve i Hardanger var sjømann og krigsseiler. Han kom hjem til jul i 1945. Jeg vet svært lite om min fars opplevelser under krigen, han fortalte ikke og jeg turte ikke å spørre. Han døde i 1978.
Etter krigen reiste han bare på svenske båter, Grängesberg, malmbåter som gikk på Narvik. Han var svært bitter på den behandling sjøfolkene fikk etter krigen.
Han var ombord i Malmanger, ble torpedert - reddet og kom til Sør-Afrika tror jeg.
Er det noen som lever enda av Malmangers mannskap? Kjenner du noen som hadde sin far ombord, som kanskje kjente min far? Kanskje har du bilder?

Jeg er så glad for å ha funnet denne siden på internett, tusen takk.

Aud's etterlysning ligger også på Find Old Shipmates, sammen med navn på flere skip hennes far var ombord på.

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag 27. mars-2002

Fra: Karl Henrik Henriksen

M/S Brenas

Fra Arendals Sjømandsforenings 150 års Jubileumsbok av Kristen Taraldsen:
Kaptein Oscar Kløcker fra Arendal, fører av M/S Brenas tilhørende Fred. Olsen & Co., hadde vel en av de selsomste opplevelser som noen norsk skipsfører var utsatt for under 2.verdenskrig. Arendalskapteinen ble nemlig tatt til fange av den tyske ubåten U 109 (det riktige er U-108) som senket skipet. Dermed ble han undervannsfange.
M/S Brenas på 3.300 t.dw. var på reise fra Bahia i Brasil til New York med stykkgods. Den 6.august 1942 klokken 08.45 dukket en ubåt opp på styrbord baug. Kløcker løp opp på broen og fikk lagt om kursen slik at ubåten kom rett akterut. Samtidig ga han ordre om å åpne ild med 6-punderen akterut, samt fra de to maskingeværene på bestikk-taket. Fra Brenas kunne man se at ubåten gjorde skytset klart. Ubåten hadde ingen treffere, men skjøt seg stadig nærmere. Det lå en masse splinter på for- og akterdekk. Brenas avfyrte 35 skudd. de to siste syntes å ha truffet ubåten, da den oppga kampen kl.09.30. Reisen fortsatte med størst mulig fart og sikksakk-kurser etter ordre mottatt fra marinemyndighetene. Kl.19.45 samme dag ble skipet uten varsel truffet av en torpedo på babord side mellom luke nr.3 og 4. Skipet inntok straks kraftig slagside og sank i løpet av kort tid. Mannskapet klarte å komme seg i båtene.
Oscar Kløcker ble- etter å være praiet av ubåtsjefen- tatt til fange. Han fikk et ufrivillig opphold i "stålfisken" i nøyaktig fem uker. Oppholdet var meget ubehagelig. Temperaturen var ca. 50 grader celcius under dekk. Ubåten foretok flere angrep mens Kløcker var "passasjer" ombord.
"Men om noen skip ble senket, er umulig å si for meg. Vi ble stadig angrepet av synkeminer," beretter Kløcker.
Etter 35 dager ble han satt iland i Lorient i Frankrike. Etter å ha tilbrakt to døgn i arresten ble han sendt som fange til Wilhelmshaven i Tyskland. Der ble han værende i tre døgn mens forhørene pågikk. De ble foretatt av Gestapo. Kløcker ble deretter sendt til krigsfangeleirene Milag og Marlag Nord.
I juni 1943 ble han satt fri og sendt hjem. På selveste St.Hans-aften ankom han Oslo. "Må tilstå at jeg kom hjem som en ren fillefrans. Det var ikke rare sakene man fikk av herrefolket der nede," skriver han i sin beretning.

**Kaptein Oscar Kløcker er far til nåværende formann i Arendals Sjømandsforening, kaptein Christopher Kløcker.

Mvh. Karl Henrik Henriksen

Informasjon om Breñas er å finne på en egen side

---------------------------------------------------------------------------
Tirsdag 26. mars-2002

Fra: Karl Henrik Henriksen

M/T Orion
Fra Arendals Sjømandsforenings 150 års Jubileumsbok av Kristen Taraldsen:
Å bli tvunget til å seile for fienden var det mest fornedrende en norsk sjømann kunne oppleve. 1.styrmann Gerhard Andersen på M/T Orion, tilhørende S.H.Smith-Sørensens Tankrederi A/S, var en av dem som ble pålagt denne tunge byrden.
4.februar 1942 kom Orion til Kristiansand, etter å ha foretatt en del turer langs norskekysten med olje. Skipet ble så beordret
til Tyskland. Til tross for at mannskapet protesterte, ble de tvunget av tyskerne til å seile videre. Den 6.mars kom Orion til Hamburg. Rett etter ankomsten kom det ordre om at skipet skulle overtaes av den tyske krigsmarine. Den norske besetningen skulle sendes hjem til Norge. Kaptein August Michelsen, 1.styrmann Gerhard Andersen og maskinist Einar Moe ble imidlertid holdt tilbake. Det var et sørgelig øyeblikk da det norske flagget ble firt og det tyske hakekorsflagget kom opp på flaggstangen akterut. Mannskapet på ialt 32 mann fikk etter flaggskiftet tillatelse til å forlate skipet. De ble sendt hjem over Danmark og Sverige med tog. Derimot nedla de tyske myndighetene et kategorisk forbud mot å gi avmønstring for de tre skipsoffiserende. "Alle våre bevegelser ble hele tiden nøye overvåket. Det virket nifst og uhyggelig. Vi var usikre på hva som ville skje," skriver Gerhard Andersen. Etter to dagers forløp kom den befriende beskjeden om at også de gjenværende offiserene kunne reise hjem. Fra det tidspunkt de forlot skipet ble de hemmelig overvåket. Ved ankomsten til Oslo fant offiserene det øvrige mannskapet. Etter hvert ble disse avmønstret. Alle fikk sitt tilgodehavende, inklusive den fastsatte ekstrahyren, i samsvar med sjømannslovens bestemmelse når et skip skifter flagg.
De tre skipsoffiserene ble imidlertid holdt tilbake i Oslo. Tyskerne nektet å utbetale den tariffestede ekstrahyren. Dessuten skulle de "granskes nærmere". Beskyldningene som ble rettet mot dem var alvorlige nok: sabotasje. Etter kraftig påtrykk fra rederiet ovenfor tyske myndigheter, fikk de endelig lov til å reise hjem. Oppholdet i frihet ble imidlertid av kort varighet. Etter et par dager kom norsk og tysk politi til Tromøy og arresterte kaptein Michelsen og 1.styrmann Andersen. De ble satt inn i Arendal Kretsfengsel. Neste dag ble de transportert til Kristiansand. Der måtte de gjennomgå tøffe forhør i den tyske marineretten. De to tiltalte ble avhørt hver for seg. Avhørene strakte seg fra en til to timer av gangen. De ble spurt om alt fra hvor de var født , lengde til sjøs, politiske holdninger, foreldre og søsken etc. To tyske marineoffiserer stilte spørsmålene, som ble oversatt av en norsk tolk. Det ble gitt betenkningstid til å avgi svarene. Alt ble omhyggelig nedtegnet. Siden måtte de underskrive rettsprotokollen på ære og samvittighet. Etter at de inngående avhørene var overstått, ble fangene ført tilbake til cellen. Gerhard Andersen bemerker at han fikk tilbakelevert livrem og bukseseler. Disse personlige tingene var blitt fratatt ham ved ankomsten til fengselet. Åpenbart ble han ikke betraktet som en farlig person lenger. Utpå ettermiddagen kom det beskjed om at de to skipsoffiserene skulle løslates. De kunne reise hjem til sine hjemsteder - riktignok mot meldeplikt inntil videre.
Etter en måneds tid kom den gledelige beskjed fra rederikontoret om at alt hadde ordnet seg. Saken ble henlagt av tyskerne. De skulle få utbetalt den omstridte ekstrahyren. "Senere hørte vi intet hverken fra den tyske marine eller om Orions skjebne," beretter Gerhard Andersen *.
**Orion ble etter freden i 1945 funnet igjen i Kiel. Skipet var da nesten ukjennelig på grunn av krigsskader. En liten kuriositet: På to av sentertankene ble det oppdaget ikke mindre enn 250.000 liter med ren sprit som tyskerne hadde brukt til vasking av torpedoer. Spriten ble sendt til Borregaard A/S hvor den ble renset. Skipet ble reparert ved Eriksbergs Mek. Verkstad.

Mvh. Karl Henrik Henriksen

Oversatt sammendrag føyd til skipslisten under Orion

---------------------------------------------------------------------------
Mandag 25. mars-2002

Fra: Karl Henrik Henriksen (se også beskjeden nedenfor, 23. mars)

Skip-Sjøfart i krig og fred

Oversender supplement til M/S Vinni`s Story (og mer om Nueva Andalucia).

Avskrift av brev hvor min farfar Capt.Helmer Henriksen skriver:
Videre fra Emirau Isl.
Kom ombord i S/S Nellore 28/12-40. I Raboul 30/12 - 31/12.40. Ankom Townsville 2/1-41 og reiste samme aften i 2 store ekstratog til Sydney hvor ankom middagstid 5/1-41. Bodde på Hotel i ca. 2 uker og derefter hos Mr. Fogden i Compie - en liten by 10 mil utenfor Sydney, i 16 dage. Sidst i jan. fik telegrafisk ordre fra Nortraship, London om å reise til London eller Newyork og om å telegrafere hvilken vei jeg reiste. Fik pass for U.S.A. og reiste 7/2-41 med S/S Monterey
Anløp først Auckland og hadde reiseselskap med Capt.Upton, Sir Albert Ellis og postmaster og frue og barn fra Chatham Island. Under opholdet i Auckland blev jeg ordret op til detektivbureauet og blev hentet av 2 detektiver som jeg kjendte fra før. Desuten ordnet jeg noen saker vedrørende skibets interesse med Mr.Scott (Veritas) og var på British Phosphate Commissing kontor, hvor mottagelsen var hjertelig. Fra Auckland gik turen til Suva - Pago.Pago (Samoa) Honolulu, San Pedro og Frisko hvor jeg ankom fmd. 25/2-41. Avreiste derfra samme aften med Santa Fe Railroad for Newyork via Chicago. Ankom til Newyork 1/3-41 efter en meget intressant dampbåt og togreise.

Oversatt og føyd til M/S Vinni`s Story

M/T Nueva Andalucia
Her følger avskrift fra Arendals Sjømandsforenings 150 års Jubileumsbok av Kristen Taraldsen:
Den 22.mars 1942 klokken 13.50 grunnstøtte M/T Nueva Andalucia, ført av kaptein Olav Solhøi fra Arendal, i snøtykke på et sted som kalles Mars Hook i innseilingen til Halifax. Texaco-skipet var lastet med 14.000 tonn med bensin for England. Klokken 21.30 samme kveld brakk det i to aktenfor midtskips i pumperommet. Hele besetningen gikk i båtene. To eksplosjoner drønnet over byen og skremte vettet av folk som husket den katastrofale eksplosjonen i Halifax i 1917. Eksplosjonen oppsto i forskipet. Den brennbare lasten tok øyeblikkelig fyr. "Flammene sto flere hundre meter til værs. Jeg har aldri sett sånn et voldsomt flammehav," beretter daværende 1.styrmann ombord John Chr. Christensen. Samtlige besetningsmedlemmer kom fra det uten skader. Akterskipet drev innover mot land før det grunnstøtte på Light House Bank med akterstevnen. Der ble det liggende på 24 fot vann. Akterskipet ble liggende i Halifax i flere måneder før det ble tauet til New York. (Etter krigen ble tankeren lappet sammen og kom i fart igjen).
"Det var et trist syn å se Nueva Andalucia i flammer og tanken på besetningen som hadde mistet båten sin," beretter senere ambassadør Harald Juell i sin bok "En havn på østkysten". Sammen med den kanadiske admiral L.W. Murray sto han på Point Pleasant og så det flammende vraket. Admiralen, som hadde det øverste militære ansvaret for den kanadiske Atlanterhavskysten, var rystet.

Oversatt og føyd til i teksten under Nueva Andalucia.

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag 23. mars-2002

Fra: Karl Henrik Henriksen

Skip-Sjøfart i krig og fred

Siri
1.Dette var en flott side for alle med tilknyttning til skip og sjøfart. Som sønnesønn til Capt.Helmer Henriksen (hans fulle navn var Karl Helmer) var det helt utrolig å finne dette på Internett. Historien kjenner jeg, men bildene var nye for meg. Forøvrig sitter jeg med komplett håndskrevet mannskapsliste fra M/S Vinni, med fødselsdato-hjemmeadresser og nærmeste pårørende, signert av H.Henriksen i Sydney 17.01.41. Har også brev om hvordan H.H. kom videre til New York etter ordre fra Nortraship og bilde av Vinni`s mannskap på Emirau.Ville gjerne sende dette til deg pr.post, men må ha "prærie"-adressen din.

2.Omsider fant jeg M/T Vildfugl i disse listene, da den tidligere så vidt jeg kan se ikke er nevnt. Ifølge min avdøde far Leif Henriksen ble han av rederiet sammen med noen andre, sendt opp til Trondheimsområdet etter frigjøringa for å lete etter båten. Etter det lille jeg vet så ble båten funnet i ubåt-bunkersen "Dora 1" i Trondheim. Siden min far og mor giftet seg ombord med vielse i "Vor frues menighet" i Trondheim ser jeg i Bryllupsboken deres at disse var ombord

21.juli 1945.
Kaptein Ole Lind, Tønsberg
1.Styrm. Leif Henriksen,Blekestrand pr.Staubo
2.Styrm. Anton Larsen, Nøtterøy
1.Mask. Olav Nilsvik, Sjelten, Ålesund
2.Mask. John Forseth, Trondheim.

I min fars papirer finner jeg et A4 ark hvor det står. Kan se ut som forside til rapport.

M/T Feiestein
Bericht uber Torpedoangriff im Follafjord am 11.2.44.
M/T Feiestein verliess am 11.2.44 den Hafen von Rørvik.
Historisk finner jeg hverken noe om denne sak eller om Feiestein, som jeg tror gikk hele krigen som bunkersbåt for ubåtene og som dermed burde være nevnt i tyske arkiver.

3.Nueva Andalucia.
Som mangeårig medlem av Arendals Sjømandsforening kjenner jeg til 2 mann som var med Nueva Andalucia under forliset og som fremdeles lever i beste velgående. De to er John Chr. Christensen, dengang 1.Styrm og Rudolf Glad Jørgensen som var i maskinen. Rudolf kom etterpå ombord i den svenske Trolleholm som ble tatt av en tysk raider. Spurte John Chr. om hvor han bodde, men han erindret bare at han og 2.maskinisten bodde nede i byen hos en familie. I Arendals Sjømandsforenings 150 års jubileumsbok av journalist Kristen Taraldsen står det endel om denne sak som jeg også kan oversende.

Det ovenevnte er antagelig i forbindelse med en beskjed i den engelske versjonen av gjesteboken min, hvor en dame nevner at noen norske sjømenn bodde hos en av naboene etterat Nueva Andalucia gikk tapt. Det viser seg nå at Rudolf Glad Jørgensen ikke var ombord i Nueva Andalucia under forliset, han hadde allerede mønstret på Trolleholm - det er mer om dette under note på slutten av siden min "Norwegian Victims of Thor".

4.Forøvrig har jeg selv vært sjømann i 26 år før overgang til olja og har idag min arbeidsplass i Statoil på Gullfaks C plattformen i Nordsjøen. Bruker E-post adressa til min arbeidsplass foreløpig da PCèn hjemme for tiden er "out of order.

Mvh.Karl Henrik Henriksen

Vildfugl er å finne på siden Ships starting with V (Hjemmeflåten-skip). Vinni står omtalt på egen side, og link til Nueva Andalucia står i beskjeden ovenfor.

---------------------------------------------------------------------------
Fredag, 22 mars-2002

Fra: Åshild Markussen

Litt av hvert

Hei!
For en flott side du har laget, innholdsrik og interessant! Holder selv på med min første ordentlige hjemmeside, og snublet borti sida di uten helt å vite hvordan...og nå ligger den på "Favoritter" :)
Ser forøvrig at en av forfedrene dine stammer fra Skatval. Det gjør min mor også (pikenavn Storsve) Navnet Røkkesaune er heller ikke ukjent. Nå kommer min mor hit i påsken, og da skal jeg vise henne dette - spennende! Kanskje vi deler en bit av fortida? :)

Ha en god påske!
Mvh Åshild

---------------------------------------------------------------------------
Mandag 18. mars-2002

Fra: Jan Heranger

Navnet Heranger

Det som vekket min interesse var da jeg søkte på mitt navn Heranger og fant ut at en av båtene som blir omtalt het dette.
Jeg har aldri fått noen god forklaring på hvorfor min far og min onkel tok dette navnet og det kunne vært artig og høre om noen vet hvorfor denne båten het Heranger.

Jan

---------------------------------------------------------------------------
Søndag 17 febr.-2002

Fra: Pål Garberg

1939- " M/T Buesten "

Hei Siri !
Jeg kan bare si det samme som de andre om siden din, den er flott. Da jeg er tidligere sjømann så finner jeg det utrolig intresant det jeg leser. Min far seilte til sjøs som styrmann / Skipper. Som liten gutt var jeg av og til på besøk hos han ombord på en del av de båtene han var på. En av mine besøk var ombord på M/S Rondeggen av Tønsberg, Østbergs Rederi. Den gikk i kystfart us.w.c dette var tilbake i 1973/74. Det var da jeg tok mitt valg om yrke. Jeg mønstret på min første båt i 1976, M/S Polarbulk, K.G.Jebsen Bergen. 14 år gammel. Jeg var videre ombord på M/S Cementus, M/S Cembulk, M/S Cemstar de første årene. Det har siden påvirket mitt liv videre. Det var en god skole. De første årene seilte jeg sammen mange som hadde seilt under krigen. Det var mange historier og sjebner. Det var mye bitterhet fra gutta, men som de ofte sa, jeg har klart meg men hva med alle de som fikk problemer senere. Dårlige nerver, alkohol osv. Men det er jo ofte de morsomme historiene som kom frem, men det var også mange triste historier. Jeg fikk selv et innblikk i hva det vil si og seile i krig, på begynelsen av 80 tallet var jeg ombord på M/T Jane Stove, Lorentzen Oslo. Vi gikk fast på Kharg Island, Persian gulf under krigen mellom Irak - Iran. Vi hadde mange stygge episoder rundt oss. Det var blant annet 2 av manskapet med erfaring fra krigen 40-45. Disse gutta sa ikke mye de turene vi var på Kharg. Det jeg husker best var en BP tanker som ble truffet av varmesøkende rakett, det var lange timer å vente for oss ombord på " Jane ". Men vi ble ikke angrepet. Men det var episoder blant annet under lasting, det var stadige angrep på Kharg terminalen.

Jeg har tidligere skrevet en etterlysning på siden din. Jeg kom der i skade for å skrive feil fødselsdato på min bestefar Simon Sinclair Fjeld, riktig fødselsdato er 27.02.1916. Jeg har siden jeg skrev det første innlegget søkt vidre. Et sted og slå opp har vært www.pro.gov.uk et like godt oppslagsverk har vært "The oksford companion to the second world war". Jeg har i løpet av denne tiden fått god kontakt med forskere/forfattere som har hjulpet meg med en masse orginale raporter fra arkivene på Akershus, samt fra arkivene i UK. Her er det masse som er tilgjengelig for ettelatte. Det er masse som av hensyn til personvernet som er sladdet, men det er nok til at man får et helt bilde om forholdene.

Jeg takker for fine sider, og håper det er noen som vet noe om M/T Buesten å manskapet ombord.
Med hilsen fra
Pål Garberg

Første innlegg fra Pål Garborg står under 4. november nedenfor. Buesten står omtalt i skipslistene mine.

---------------------------------------------------------------------------
Tirsdag 12. mars-2002

Fra: Trym Jensen

Bergenske damp skibselskap (BDS)

Hei og hallo.. en fantastisk side du har fått til her... Leser og ser på bilder med stor innteresse.

Har hatt en drøm i mange år om og samle mest mulig info om BDS. Dets organisasjon og båter. Har du noe informasjon som kan hjelpe meg på vei (er helt fersk på området)

vennlig hilsen Trym

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag 9 mars -2002

David Van Oord

leter etter de overlevende, eller familie/kjente av dem som var ombord på Ravnanger da den sank i november-1940. David har funnet en god del om redningen av disse sjøfolkene og vil gjerne dele det med familiene i Norge.

Han søker også informasjon om den norske sjømannen BERNHARD LARSEN

Skriv direkte til David hvis du behersker engelsk.

Kaptein - JOHAN EDVARD GRUNG, 1, styrmann - INGOLF THORNQUIST, 2. styrmann - ANDERS KALDEFOSS, 3. styrmann - RAGNVALD ESPENES, båtsmann - OLAI FESTER, tømmermann - EINAR HANSEN, matros - SVERRE HANSEN, matros - HÅKON ANDREASSEN, matros - KARL JACOBSEN, matros - HENRY OLSEN, lettmatros - PEDER J. MÆLAND, lettmatros - KÅRE S. DAHL, stuert - OSCAR LARSEN, byssegutt - OLAF GJÆRDE, messegut - GUNNAR KVALEN, 1. maskinist - HERMAN B. KNUTSEN, 2. maskinist - HÅKON HILLAND, donkeymann - INGVALD VANGSNES, fyrbøter - ALF HERMANSEN, fyrbøter - ARNE HOLTHE, fyrbøter - OLAF REKLEV, fyrbøter - EINAR FREDRIKSEN, fyrbøter - ANDREAS ROISLAND, fyrbøter - ODD JOHANNESSEN, alle norske, lettmatros - PHILLIP VERBAN hollandsk, trimmer - ERIK MOLLER dansk.

D/S Ravnanger står omtalt på en egen side. Se også Survivors / Fatalities

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag 9. mars-2002

Fra: Geir Grønnesby

Hei

Jeg kjenner navnet på skipene min far arbeidet på under krigen. Er det mulig å finne ut hvilke konvoier disse skipene gikk i?

---------------------------------------------------------------------------
Mandag 4. mars-2002

Fra: Egil Nylen

skipsfart/maritim historie

Hei Siri
Det var litt av en overraskelse da jeg kom over den flotte hjemmesiden din. Jeg var ombord i Golar Patricia den fatale novemberdagen i 1973. Med var også min gravide kone og vår 15 måneder gamle datter, Monica. Det var selvfølgelig en særdeles ubehagelig opplevelse, men det hele forløp jo utrolig bra. Jeg husker din far veldig godt. Han var jo en hedersmann på alle vis som hadde mye interessant å fortelle fra en lang og innholdsrik karriere på havet. Idag jobber jeg for Statoil i Nordsjøen og vi har det bare fint hele familien. Jeg skulle sette pris på noen ord fra deg og hvis du er interessert i ytterligere informasjoner fra G.Patricia eller Gotaas-Larsen så kan jeg sikkert bidra med opplysninger.
Igjen, - det var virkelig en flott side du hadde laget.
Hilsener fra Egil Nylen

Golar Patricia's skjebne står beskrevet på siden Odd's båter

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag 2. februar-2002

Fra: Benn Bolt

Herstein/Montevideo Maru

Dette var en utrolig oversikt! Kom over denne siden "tilfeldig" etter å ha søkt på min onkel Benn Bolt, som jeg ble oppkalt etter (jeg er etterkrigs og født i 1949).
Jeg har bare hørt at han ble tatt av japanerne og torpedert av amerikanerne i 1942 ombord i fangetransportskipet Montevideo Maru, hvor alle omkom. Dette gav meg noe mer "kjøtt på beina". Er det skrevet noe som helst om hva som skjedde med mannskapet fra Herstein fra de forlot skipet til de ble torpedert et halvt år etterpå? Finnes det noe litteratur i det hele tatt?
Begge mine besteforeldre Bjarne Bolt og Sigmund Hanssen (alle fra Sandefjord) gikk i konvoi og ble også torpedert, men begge overlevde krigen. Jeg vet heller ikke mye om disse, da de snakket lite med sitt barnebarn om slike ting. Er det mulig å finne ut mer om de?

Benn fant onkelen Benn Bolt i listene over dem som satt i Japansk fangenskap, der er det også link til det jeg har om Herstein. Jeg svarte at jeg ikke vet om noen spesielle kilder som skriver om den perioden Benn er interessert i, og anbefalte ellers Riksarkivet for spørsmål nr. 2. Det er forresten en Kaptain Bjarne Bolt på siden om Bronxville.

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag, 26, january-2002

Fra: Bjarne

http://home.online.no/~bjaholte/

Hei Siri !
Hvilken fantastisk flott hjemmeside du har laget her, jeg er mektig imponert, gratulerer.Jeg har sett på mesteparten av dine sider for å finne informasjon om norske skip som jeg seilte på, kjenner du til hvor jeg kan finne informasjon om norske skip i perioden ca. 1950-80?
Ønsker deg en fin dag.
Med vennlig hilsen en gammel sjøulk
Bjarne Holter

Jeg har lite kjennskap til kilder for den perioden, hvis andre kan hjelpe vil Bjarne sikkert sette pris på det.

---------------------------------------------------------------------------
Mandag, 21. januar-2002

Fra: Roy Inge Løvås

D/S Fidelio

Hei!

Jeg har funnet et bilde av båten D/S Fidelio i min morfars saker.
Har du noen opplysninger om denne båten evt mannskapslister 1935 - 1945???

Min morfar het ROLF LUDVIK LARSEN

håper på svar ifra deg

vennlig hilsen
Roy Inge Løvås
(barnebarn)

Jeg har foreslått Sjøfartsmuset i Oslo (som har mannskapslister) eller Riksarkivet. Fidelio er forøvrig omtalt på siden Ships starting with F.

---------------------------------------------------------------------------
Fredag, 11. januar-2002

Fra: Ole A. Absalonsen

Navnet: Absalonsen

Hei, dette var en interresant side. Det virker som om mange med store kunnskaper om krigsseilere er samlet her. Jeg hadde håpet at noen kunne hjelpe meg med ????? Min far,- Knut Marius Absalonsen, og min onkel,- Paul Absalonsen var begge krigsseilere, og er døde nå. De snakket aldri om sine opplevelser, og derfor vet jeg ikke en gang navnene på båtene de seilte på. Selvfølgelig våknet ikke min interesse om deres historie før det var for sent. Jeg tror begge to seilte i konvoy. I alle fall vet jeg at Knut seilte under Nortraship. Han var også aktiv i Krigsinvalideforbundet og SSH i Ålesund. Om noen kunne ha opplysninger om dem,- eller henvise meg til et sted hvor jeg kan finne dette selv, ville jeg være utrolig takknemlig.

Vennlig hilsen
Ole A.Absalonsen

Ole har nå fått god hjelp fra Riksarkivet.

---------------------------------------------------------------------------
Fredag, 14. desember-2001.

Fra: Steinbjørn Mentzoni

Skip/krigsseilere mv

Jeg er pensjonert, men driver fortsatt som frilanser. I den forbindelse har jeg skrevet endel i lokalavisen om lokale sjøfolk som forsvant under krigen. Vi har en som ikke forsvant, Thorvald Kipsgaard som opplevde Hiroshima og som har mye interesant å berette. Lyne klar i hodet selv om 80 år er passert.
Det er ting i dine sider om M/S HERSTEIN som ikke helt stemmer med de opplysninger jeg har fått fra Rabaul, det samme er det om mannskapslisten om en ønsker å være kritisk og litt detektiv.
Vennlig hilsen og god jul
Steinbjørn Mentzoni

Herstein står omtalt her, og Thorvald Kipsgaard er omtalt under William Strachan, og dessuten på siden om krigsfanger under William Strachan (teksten er på engelsk på alle disse sidene).

---------------------------------------------------------------------------
Søndag 4. november-2001.

Fra: Pål Garberg

MT Buesten

Jeg søker all informasjon om Simon Sinclair Fjeld. (Herman Lund- Ivar Garberg-Simon Gudbrand Gulbrandsen) Født 27.02.1937. Simon er min bestefar. Dette er kjente alias han brukte under krigen. Han ledet den første aksjonen mot Norge fra UK/Shetland. Les Siste bok av Arfinn Haga"Skygger over Utvær". Han er oppgitt omkommet på M/T Buesten 9 april 1941. Det finnes info om at han er sett etter oppgitt dato for antatt død. Lever det noen etter angrepet på M/T Buesten eller noen som kjenner historien. Se Minnehallen Stavern Sjømennenes Minnehall - Buesten.

Pål har et annet innlegg 17 febr.-2002 (lenger oppe på denne siden) hvor han retter opp fødselsdatoen, som skal være 27.2.1916. Min egen tekst for Buesten er å finne (på engelsk) på denne siden

---------------------------------------------------------------------------
Søndag 28. oktober, 2001.

Fra: Gudmund E. Hillestad

Har kommet over siden din. Den er meget bra.
Min far seilte også under siste krig. Han døde i 1979, uten å snakke for mye om krigen. Han seilte ute før krigen fra 2.mai 1939 til 1. april 1946. Han var på følgende båter i denne tiden:

m/s Trondanger (kokk)
m/s Toronto (kokk)
m/t Nueva Granada (Skytter)
d/s Ingertre (skytter)
m/s Alf Lindeberg (skytter)
m/t Aristophanes (skytter)
m/t Basilea (skytter)

Er intressert i alt av opplysninger om disse fartøyer og mannskaper.

Les mer om disse båtene under tilsvarende bokstav i alfabetet her Norwegian Merchant Fleet 1939-1945

---------------------------------------------------------------------------
Lørdag, 20. oktober, 2001.

Fra: dag edvard langeland

Jacob Odland rederi, Haugesund

Har en del bilder fra krigen (orginale) av skyttere, luftvernskyts m.m. s/s Promise - trenger mer info.

Jeg har D/S Promise på siden Ships starting with P men vet veldig lite om den.

---------------------------------------------------------------------------
Fredag,19. oktober, 2001.

Fra: Robin Rudin
J.Ludwig Mowinckels rederi.

Hei,
Er på søken etter noen som kan hjelpe meg med en av de båtene min bestafar seilte på under krigen, nemlig M/S Heina. Denne båten ble torpedert under krigen. Min bestefar fikk St.Olavs medaljen for personlig innsats under forliset. Hvis du vet om hvor jeg kan få tak i rederiet, er jeg veldig takknemmelig.
Hilsen Robin Rudin

(Adressen til Mowinckels rederi er J.Ludwig Mowinckels Rederi A/S - Postboks 4070 Dreggen, 5835 BERGEN
Tlf. 55 21 63 00)

Heina er omtalt under Ships starting with He

---------------------------------------------------------------------------
Torsdag 2. august, 2001.

Fra: Reidar Helgesen

Tilfeldigvis kommer jeg over sidene dine, og finner en opplysning om skipet MS Brand som ført av kaptein Reidar Helgesen, blir torpedert 12. mai 1943.

Kan dette virkelig være sant ?

Jeg heter nemlig Reidar Helgesen (er oppkalt etter min far) og JEG ER FØDT 12.MAI 1943.

Det er vel nesten for mye av tilfeldigheter ?

(Min far var bakermester i Trondheim og ikke på noen måte beslektet med Kapteinen ved samme navn).

med vennlig hilsen
Reidar Helgesen

M/S Brand står omtalt på siden Ships starting with Br through Bu

---------------------------------------------------------------------------
Onsdag, 1. august, 2001.

Fra: Anne Berit Valvatne

Flotte sider!! Jeg bare lekte meg på Internett og søkte på mitt etternavn og min farfar Ingolf Valvatne. Han døde 010470 og jeg ble født året etter, så det er ikke så mye jeg vet om han. Jeg vet han var kaptein under krigen og jeg mener båten het Måkefjell eller noe slikt. Flagget fra den båten bruker enda på 17. mai og andre merkedager. Vet ikke om det er den samme Ingolf Valvatne som er nevnt på disse sidene, men hadde lyst til å gi lyd fra meg. Hadde vært artig å høre om noen andre vet noe om Valvatne eller Måkefjell.

Vennlig hilsen Anne Berit Valvatne

D/S Ringulv hadde en Ingolf Valvatne ombord, han står i mannskapslisten på siden Odd Conrad Holm, og ellers på flere av sidene som omtaler Ringulv. Han var med på Captain Messel's flukt til Gibraltar med seilduksbåten "Norge" og mønstret siden på Astrid sammen med kaptein Messel. Jeg har ikke vært istand til å finne en Ingolf Valvatne omtalt i forbindelse med Måkefjell (Ships starting with M), men det ser ut som han var kaptein på båten etter krigen - se dette innlegget.

---------------------------------------------------------------------------
Følgende er en norsk oversettelse av en e-post, som jeg er blitt bedt om å legge inn her:

18. juli-2001

Jeg er iferd med å skrive historien om U 85, U-båten som antagelig senket Chr. Knudsen. Jeg har personlige grunner. Jeg ble født i den samme lille tyske byen som kommandøren av U 85, han var min fars nabo. Men jeg vil ikke skrive historien om bare U 85, jeg vil vise hendelsene fra alle sider. Jeg har funnet to av mannskapet som fremdeles lever, og dessuten en av mannskapet på jageren Roper som senket 85. De hjelper meg og min amerikanske venn som jobber sammen med meg på dette. Men jeg syns ikke det er nok, vi burde også vise en tredje side, nemlig ofrene av U 85 sin side. Derfor leter jeg etter informasjon og folk som kan hjelpe meg å sørge for at også disse huskes. Men her i Tyskland kan jeg ikke finne noen opplysninger om de senkede skipene. Derfor leter jeg etter slektninger av mannskapet, tidligere ansatte av rederiet (Borgestad i Porsgrunn) og andre som kan hjelpe meg. Jeg trenger hjelp fra alle i Norge som har opplysninger eller bilder av Chr. Knudsen og mannskapet.

Wolfgang

Les om fruktene av Wolfgangs undersøkelser under Chr. Knudsen på siden Ships starting with C

---------------------------------------------------------------------------
Fredag, 22. juni, 2001.

Fra: Roy Inge Løvås

Skoleskipet Tordenskiold 1937

Message: Så bilde av mannskapet på Tordenskiold 1937 på din hjemmeside, så lurer jeg på om det finnes en navneliste over disse personene??
Jeg tror at min bestefar Rolf Ludvig Larsen (død 2 mai - 01) er på dette bildet.

Om det er mulig å finne ut av dette så send meg en mail (helst over navnene av de personene som er på bildet).

Hilsen

Roy Inge Løvås

Bildet som Roy Inge snakker om er det første på siden om Odds Båter, dessverre har jeg ingen navn.

------------------------------------------------------------------------
Fra: Odd A. Sjoeblom

Flott side. Kokeriet i fransk havn etter at det ble tatt av tyske "Pinguin" er "Ole Wegger" tilhørende a/s Ørnen (Thor Dahl) Sandefjord. Kan anbefale "Hvalfangsten, eventyret tar slutt". av Dag Bakka jr. Krohn Johansens Forlag Larvik.

Denne beskjeden har å gjøre med et bilde som ble lagt inn på skips-forumet mitt, vedkommende som la det inn har nå tatt det vekk, men jeg fikk bildet, og har lagt det inn her Ole Wegger. Teksten for Ole Wegger står på siden Ships starting with O og Norwegian Victims of Pinguin.

-----------------------------------------------------------------------
Tirsdag, 17. april 17, 2001.

Fra: Roy Løvaas

Fantastisk flott et must for alle som interesserer seg for Norsk Sjøfartshistorie

-----------------------------------------------------------------------
USA - onsdag, 14. februar, 2001.

Fra: Kvinden og Hjemmet in America

Norwegian Historie

Hei Siri (Holm) Lawson.
Takk takk, paa den finne Skandinavisk Laerdom. Mange god Katagori's and Framgangsmate af Norske Historie.
fra en Norske Kvinden.

------------------------------------------------------------------------
Gallivare, Sverige - torsdag, 1. februar, 2001.

Fra: Jan Minde

Söker information om PQ 17 konvojen och speciellt om besättning och händelser kring MS Trubadour.
Vidare söker information om MS Boe.

Det var 2 Troubadour, den ene var norsk (Wilh. Wilhelmsen) og står på min egen side Ships starting with Tr through Tø, og det andre, som var med i Konvoy PQ 17 seilte under Panama-flagg (med norsk kaptein. Troubadour, som ble malt hvit, gjemte seg oppunder isen og ble ikke sett).
Her er mer informasjon om
Convoy PQ 17 (Troubadour er nevnt her).
PQ 17 - Uboat.net.
Mer fra Uboat.net
The Destruction of Convoy PQ 17 - nedlastbar bok

------------------------------------------------------------------------
Bergen - søndag, 21. januar, 2001.

Fra: Augon Johnsen

Dette var bra Siri!

Dette er jo et helsvart kapittel i norsk etterkrigshistorie. Leste nettopp i kveld i min fars dagbok fra 1971 hvor han hadde fått avslag på krigsskadetrygd (noe han fikk året etter). Hans lakoniske kommentar: Et skudd for baugen. Skikkelig god svart humor fra en gammel sjøulk. Min far var også krisseiler og gikk ned med to skip (torpedert): M/S Gundersen og M/S Fernhill. Begge norske skip, og jeg skulle gjerne hørt fra noen som var ombord på disse skipene. Resten av krigen på M/S Duala. Duala var forøvrig et skip som hadde vært internert i Afrika før han mønstret på. Min far het Kåre Johnsen, og var elektriker fra Skien.
Mvh Augon Johnsen

Alle disse båtene er omtalt i skipslistene mine.

------------------------------------------------------------------------
Oslo - fredag, 8. desember, 2000.

Fra: Stein Ankarstrand

Hei Siri.
Flotte sider, og interessant lesing. Selv studerer jeg militær teori og militær historie, men kan ikke si at krigen til havs har særlig stort omfang i pensum. Da er det fint med ildsjeler som bidrar.

------------------------------------------------------------------------
Stathelle (Bamble i Telemark), Norge - mandag, 27. november, 2000.

Fra: Tormod Christiansen

Fin side! Masse interessant her :)

Tormod krigshistorie.cjb.net.

------------------------------------------------------------------------
Schenevus 12155, NY, USA - lørdag 18. november, 2000.

Fra: Per Svendsen

Jeg var ombord i Bergens båten s/s Gyda. Vi var på vei fra Glaskow til Canada med last. Den 15 july 1940 blev vi torpedert av en tysk ubåt og sank i nord Atlanern. 11 man gikk ned med båten og 9 av oss blev tatt up av "Ville D'Arlon" som var på vei til New York. Jeg kan ikke finne noget om S/S "Gyda"s forlis.
Hilsen Per Svendsen.
Jeg seile under hele krigen på norske båter.

Gyda er omtalt under Ships starting with G

------------------------------------------------------------------------
Stjørdal - lørdag, 26. august, 2000.

Fra: Tor Bidtnes

Hei!
OddvarGodtfred Moen f. 25-4-1904, sønn til Augusta Moen f. 26-8-1877. ( Ulstadmoen i Skjelstadmark, Hegraboka del II side 73) ble gift med Olga Marie Flåum ( Flora ) og hadde disse barna:
Arvid f. 28-10-1926
Aksel f. 30-6-1930
Ivar f. 25-9-1931
Odd Georg f. 11-3-1934 (min skolekamerat fra folkeskolen).
Arne Guttorm f, 12-3-1935

På grunn av krigshandlingene ved Hegra Festning i 1940 var dine Besteforeldre og barna evakuert til gården Krislok i Skjelstadmarka, for en periode. (kilde: Hanna Skogan 7520 Hegra).

Disse er å finne i Databasen min.

------------------------------------------------------------------------
Stjørdal - torsdag, 24. august, 2000.

Fra: Tor Bidtnes

I h.h.til Lånkeboka ,bind 1 side 153, så er også Godtfred Moen f.25/4. 1904. sønn av Conrad Laurits Holm.

------------------------------------------------------------------------
Husnes - onsdag, 2. august, 2000.

Fra: Olav Røssland

Hei!

Jeg ser i bladet "Krigsseileren" at du ønsker kontakt med noen som kjenner din far - Odd Konrad Holm.

Min far, Olav Martin Røssland, har reist sammen med din far; blant annet på S/S "Ringulv".

Min far og jeg skal sette oss sammen for å plukke ut bilder og artikkler til dere så snart vi får anledning.

Hvis dere ønsker det kan vi jo snakkes over "Microsoft Netmeeting" etter nærmere avtale (har dere WEB kamera også?)

Med vennlig hilsen Olav Røssland

Jeg fikk et bilde tilsendt, hvor også min far er med. Det er lagt inn på siden Odds album. Siden dette har jeg blitt kontaktet av flere (se siden om min far under Odd. C. Holm).

------------------------------------------------------------------------
Lørdag 27. mai-2000.

Fra: Michael Hatmyr

Ville bare si at min bestefar Torbjørn Saga har skrevet en bok som heter Krigseiler. Hvis du er interisert kan jeg gi deg hans tlf.nr. kontakt meg via mail.

------------------------------------------------------------------------
Haugesund, 1. febr. 2000.

Fra: Morten Hammerborg

Haugesundske sjømenn, Haugesundske skips historier

Jeg heter Morten Hammerborg. Jeg er født 10.07.72 og er utdannet historiker (cand. philol.) ved universitetet i Bergen i 1998. Jeg er engasjert av Haugesund Rederiforening for å skrive "Sjøfartens historie 1850-2000". Engasjementet strekker seg fra 1.8.99 til 31.7.02. Etterpå er det meningen at jeg skal ta doktorgrad på forholdet mellom Norsk Rederiforbund og Norsk Sjømannsforbund. Jeg vil være interessert i alle mulige opplysninger som kan knyttes til haugesundske sjømenn og/eller skips historier.

Har undersøkt litt om M/S Nyhorn. Jeg husker ikke i farten hvilket rederi som eide dette skipet, men det kan jeg lett finne ut til en annen gang. Men i en bok kalt: "Sjøfolk i krig - Haugalendinger ser tilbake 50 år etter" (av Leif M. Bjørkelund, Skrifter frå lokalhistorisk stiftelse nr. 1, 1995) omtales Nyhorn inngående. Det var nemlig en dramatisk historie rundt dette skipet, sannsynligvis før din far kom til fartøyet. Boken kan sikkert skaffes fra stiftelsen. De holder til i Tysvær kommune, og finnes sikkert på internett. Apropos når din far kom til Nyhorn. Ut fra denne boken sies det at skipet ble holdt internert til august 1942. Det ble så satt i fart med franske mannskaper og i november samme år senket for å sperre elveløpet under den allierte invasjonen. I 1943 ble det hevet og ført til England og satt i alliert frakt. Det er først da din far kan ha vært med dette skipet skulle jeg tro. Det er også et bilde av mannskapet under interneringen 17. mai 1941, men din far er altså ikke med der.

For et bilde av skipet kan jeg anbefale en nylig utkommet bok som heter noe sånt som "Våre motorskip" (L. Bjørkelund og E. H. Kongshavn?) med bilder og tekniske data av alle motorskip i Haugesund gjennom tidene. Bruk BIBSYS for å søke etter bøker om emnet.,


Laget og vedlikeholdt av Siri Lawson.
Sist endret: ons 15. jan 2014.