Krigsseilernes historie
av


A click in the picture will take you to the English version of this page
(that's me sitting in the front).

Et klikk i bildet vil ta deg til den engelske versjonen av denne siden.


Denne hjemmesiden er inndelt i 5 forskjellige kategorier som vist nedenfor. Den første delen, "Odd Conrad Holm", er hovedsiden for alt som har med krigsseilere å gjøre. Hver enkelt hovedside for de 5 temaene har en meny slik som den øverst og nederst på denne siden, mens alle sider som er underlagt hver kategori har en enklere meny, fremdeles med linker til hver hovedside, slik at det skal bli lettere å navigere. I tillegg har alle sider som hører til kategorien "Odd C. Holm" en rekke linker helt nederst på sidene som går direkte til historien om "Odds krig", som f.eks. Odds brev, D/S Ringulv, navn på fangeleirer osv. Jeg håper dette systemet vil gjøre det enkelt å finne fram. Hvis du foretrekker, kan du bruke den generelle Oversikten


En sjømann i krig - Krigsseilere og norske handelsskip
Til å begynne med ble denne hjemmesiden laget for å fortelle kun min fars historie, i et forsøk på å lære litt mer om livet hans, spesielt årene før jeg kom til verden. Ved å fortelle om han her, håpet jeg å finne noen som muligens kjente han i løpet av den vanskeligste perioden i hans liv, nemlig tiden i fangeleirer i Marokko og Algerie under 2. verdenskrig, og de mange, farlige Atlanterhavsturene i konvoifart. Som de fleste andre krigsseilere var det sjelden han snakket om disse hendelsene, og jeg visste ingenting om dem, men gjennom en helt utrolig tilfeldighet fikk jeg tak i noen gamle brev, med det resultat at jeg i alle fall hadde navnet på en båt, og også endel andre opplysninger som jeg så kunne basere den videre forskningen på. Utrolig nok har jeg nå funnet noen skipskamerater fra den tiden (mer om det på siden om han - klikk på den grønne knappen). Min far døde i 1992.

Inneholder også bilder og dokumenter, navn på, og bilder av, skip han seilte med under og etter krigen, informasjon om norske internerte skip i Nord- og Vest Afrika, samt liste over, og utdrag fra, bøker som handler om dette temaet, med opplysninger om hvor bøkene kan skaffes. Du vil også finne beskrivelse og bilder av de 7 norske krigsmedaljene, og massevis av linker til andre relaterte websider (skip, handelsflåter, marinefartøyer, maritime museer osv., inkl. flere linker til websider om 2. verdenskrig).


Siden dette nettstedet ble påbegynt, har det stadig utviklet seg, slik at det nå ikke bare dreier seg om min fars historie, men også om krigsseilere generelt, ikke bare de norske. På grunn av et økende antall e-poster jeg fikk, med spørsmål om norske skip under den 2. verdenskrig, bestemte jeg meg for (i febr. 2001) å lage en liste over alle norske skip som jeg har funnet i kildene mine, da det helt tydelig var et stort behov og interesse for dette på den tiden (da jeg begynte var det absolutt ingenting på Internettet om dette temaet, men det gleder me å se at det nå har dukket opp mange nettsteder om norske skip). Jeg har begrenset meg til skip i tjeneste i perioden 1939-1945 (foreløbig bare på engelsk, og jeg tviler på om jeg noensinne vil kunne få laget en norsk versjon). Håper listen kan være til hjelp for mange. Nettstedet oppdateres hver dag, så jeg anbefaler at du "refresh" siden for å se den nyeste informasjonen.

I Nov.-2011, ble jeg gjort til Ridder, 1 kl. av den kongelige norske fortjenstorden (ekstern lenke; det er også en engelsk versjon - se også denne siden). Her er noen bilder fra seremonien, som fant sted sommeren 2012. Det er viktig å påpeke at, selv om jeg har lagt mye tid og arbeid i denne delen av nettstedet, ville det aldri ha blitt til hva det er idag uten hjelp fra folk fra hele verden; jeg har nevnt noen av dem på boksiden.

I tillegg har jeg et eget, veldig populært Ship Forum for diskusjoner, spørsmål og / eller svar angående skip, og et Find Old Shipmates Forum for etterlysninger av sjømenn, samt et Maritime Books Market Place & Information Exchange Forum, hvor du f. eks. kan avertere en maritim bok for salg (eller kjøp), og ellers få hjelp vedr. maritime bøker. Innlegg kan selvfølgelig være på norsk, hvis det foretrekkes. Jeg har dessuten en side for Krigsseilerhistorier, hvor jeg legger inn personlige erindringer som blir sendt til meg av andre, og tar med glede imot flere.


Ellers kan du finne litt om:Forteller litt om hva jeg likte å fordrive tiden med etterat barna var blitt voksne og hverdagen hadde roet seg ned litt. Noen linker til søm- og hobbysider, og til "Photoshop" hjelpesider og tips, samt andre sider på Internettet som har med web design å gjøre. Siden jeg begynte med Skipslistene (som tar all min tid), har symaskinen bare blitt brukt til nødvendige reparasjoner, og denne siden blir ikke lenger oppdatert.Database for røttene mine i Nord Trøndelag (Hembre/Holm m. mange flere i Stjørdal-området og Frosta), og Rogaland (Hetland, m.fl. i Høyland og Gjesdal). Litt om oldeforeldrene mine, Ola Markusen Hembre / Karen Jakobsdatter Røkkesaunet, farmor og farfar Anna Olava (Berg) Holm / Conrad Lauritz Holm, mormor og morfar Sigrid Kristine (Hetland) Torsvik / Andreas Wildner Torsvik, og min mor Åse (Torsvik) Holm, samt noen bilder nedover i generasjonene, ned til mine egne barn. Se også Wedding Album. Jeg har inkludert linker til andre hjemmesider jeg har funnet, hvor flere av forfedrene mine er nevnt, og en lang liste genealogilinker til informative nettsteder (blir ikke lenger oppdatert). Se også A shoebox of Norwegian Letters (en forklaring er å finne på Genealogisiden - klikk på den grønne kanppen).En side med linker til websider innen forskjellige temaer, bl.a. helse, oppslagsverk, kart, historie, inkl. 1. verdenskrig m.m. Har også linker til hjemmesidene til de andre medlemmene av familien min, hvor du finner mange bilder av oss, Lawson genealogi-database m.m.Jeg tar gjerne imot beskjeder via gjesteboken. Tilleggsopplysninger om den norske handelsflåten, min fars båter, eller annen informasjon som relaterer til historien hans, mottas med takk.
Treff  siden 30. mars - 2001

Laget og vedlikeholdt av Siri Lawson.
Sist endret: søn 4. aug 2013.

Creative Commons License
This website is licensed under a Creative Commons License.