Click in the graphic to see the English version of this page.
Klikk i bildet for engelsk versjon.

   Søk   

På separate sider:
Database - Sist oppdatert 27. juli-2004.
Familiealbum - Bilder av oldeforeldre, besteforeldre o. a. familiebilder.
Index for bilder - Mulighet til å se bildene individuelt.
Genealogilinker - En lang liste med nyttige linker innen slektsforskning, spesielt for dem som søker etter slekt i U.S.A.
Kart - Kart for Norge og resten av verden (fra "Linker"-siden min).

Kort sagt om meg selv
Født i Skien, bodde på Svalbard til jeg var nesten to år, vokste opp i Hegra, Nord Trøndelag, tok artium på engelsklinjen i Sarpsborg i 1967, fant den amerikanske mannen min i Stavanger mens jeg var sekretœr for Phillips Petroleum Co., giftet meg i London (Den Norske Sjømannskirken) i 1973, hvor vi bodde en stund før vi havnet i Bartlesville, Oklahoma i 6 mndr. Så bodde vi i Lima, Peru i litt over et år, før vi igjen ble overført til Stavanger, hvor vi rakk å få to barn før det bar avgårde til Aberdeen, Skottland. Etter hele åtte år der, flyttet vi igjen til Stavanger. Knappe tre år senere måtte vi bestille flyttefolk nok en gang, og denne gangen ble møblene sendt til Bartlesville. Vi kom dit sommeren 1992, og i nov.-2009 flyttet vi nordover til Sackets Harbor, NY., for å være i nærheten av barnebarnet vårt. En kan nesten si jeg er blitt internasjonal på lik linje med ungene mine! Mitt fulle navn er egentlig Åse Siri.

Min mors foreldre - Torsvik / Hetland
Morfar het Andreas Wildner Torsvik og var fra Torsvikvågen (Dønna, Helgeland, nå Nordland fylke). Lenge har jeg ikke visst noe om den siden av familien, men endelig har jeg fått en god del informasjon, takket være en (for meg ukjent) slektning der oppe som har sett databasen min. Noe av det han sendte er kommet med i siste oppdatering, men det er mye som ikke er tilføyd. Morfar Andreas var meierist i Hegra fra 1929 til han døde ved en ulykke på meieriet i 1947, før jeg ble født. Min mormor, Sigrid Kristine (Martinsdotter) Hetland, var opprinnelig fra gården Hetland i Høyland, like utenfor Sandnes i Rogaland. Høsten 1938 var det stort slektstevne på Hetland. Vet noen hvem som skrev dette diktet for anledningen? (Bilde fra stevnet er også inkludert). Jeg vokste opp hos henne (i Hegra), da begge foreldrene mine var til sjøs.

Min fars foreldre - Holm / Berg
Farfar, Conrad Lauritz (Olsson) Holm, ble født på plassen Holmstrøen i Hegra, (Stjørdal) N. Trøndelag, og var handelsmann og poet. Han utga flere fortellinger og dikt, bl.a. diktsamlingen "Heimlokk" som kom ut i 1909. Diktene Et hjem og Vaar er tatt fra boken. Han var også en meget ivrig talsmann for avholdssaken og for samenes sak, noe som kommer tydelig fram i det han skrev. Han døde av Tuberkulose i januar, 1943, mens min far fremdeles var i Afrika. Farmor, Anna Olava (Johansdotter) Berg, var fra Frosta (plassen Bergsve). Hennes mor var adoptert (bortsatt), og derfor har jeg lite opplysninger om den grenen, men det er store muligheter for at foreldrene het Anton Gudmundson Vika og Lorentse Andreasdotter Grønsve (de to var ikke gift). Stemoren til farmors mor het Anna Olava, og hun må ha vært veldig glad i henne siden datteren ble oppkalt etter henne. Conrad Lauritz skrev et avskjedsbrev til Olava før han døde, som jeg har tatt med her, sammen med et bilde av de to.

Min fars besteforeldre - Hembre / Røkkesaunet
Conrads far, Ola Markusson Hembre, var opprinnelig fra gården Nedre Hembre i Hegra, men flyttet senere til husmannsplassen Holmstrøen; derav familienavnet Holm i neste generasjon. Kona, Karen Jakobsdotter Røkkesaunet var fra Skatval. Tre av barna deres emigrerte til Amerika, og jeg har nylig funnet etterkommerne til en av dem, Johan Holm, gjennom Internettet. Disse "nye" slektningene mine i Dell Rapids, Syd Dakota har tatt vare på over 200 brev, skrevet av Ola og Karen's sønner og døtre til broder Johan i U.S.A. Det tidligste brevet er fra 1911. Jeg har oversatt disse brevene til engelsk for Johans barnebarn og oldebarn, og både den norske og engelske versjonen er nå online her A shoebox of Norwegian Letters. Det er massevis av ny informasjon å finne i dem, som jeg etterhvert har føyd til i databasen.

Etterlysninger - Wold og Sandboløkken
Jeg var så heldig med Johan at jeg nå forsøker å finne etterkommerne av søsteren hans, Anna Lovise (Holm) Wold og mannen Anton Wold. De fikk 11 barn og bodde i Jasper, Minnesota; 2 av barna døde da de var små. Anna emigrerte fra Hegra ca. 1881/82, atten år gammel, og slo seg først ned i Syd Dakota, hvor hun og Anton ble gift i september 1882. Anton var født i Trondheim i 1859 og døde i Jasper, Minn i 1917. Han kom til Amerika i 1882 og slo seg ned i Dell Rapids, Syd Dakota, men flyttet til Sioux Falls (ikke langt fra Dell Rapids) like etterat han og Anna ble gift, og så til Jasper, Minnesota ca.1889 eller muligens 1891. Etterkommerne etter Anna og Antons barn er spredt over hele U.S.A., og noen kanskje i Hawaii. Jentene, Hilda, Hattie og Cleo ble gift henholdsvis Judd, Viet og Wolverton. Guttene het Oscar, Leonard, John, Granville, Olaf og Edwin Wold. Etter Antons død i 1917 ble Anna gift igjen, mannen het Ole Øihus.

Olaf Holm, den eldste av Holmstrø-barna, og den første til å emigrere, døde i en influensaepidemi i Minnesota i 1888. Han etterlot seg en ett år gammel datter, Alma. Ti år senere ble enken hans, Karoline Sandboløkken fra Fron i Gudbrandsdalen, faktisk gift med svogeren sin, den ovennevnte Johan, eller John som han het her i U.S.A. I norske folketellinger på Internettet har jeg funnet Sandboløkken under en gård som heter Sandbo i Fron, så jeg går ut ifra at det var der Karolines far kom fra, men jeg kan ikke finne dem i folketellingene. Faren het Johannes Peterson Sandboløkken og var gift med Anna Urtregen. Karoline var 1 år og 10 mnd. gammel da hun kom til U.S.A., så de må ha emigrert sent på året i 1867. Hun var døpt i Fron.

Min mor
Åse (Torsvik) Holm, var i likhet med min far til sjøs i mange år, til å begynne med som byssejente. I 1958/59 gikk hun på radioskolen i Kristiansand (her er en Gjestebokbeskjed fra en som gikk sammen med henne på skolen), og seilte siden som telegrafist til hun giftet seg igjen ca. 1966 og fikk lillebroren min, Thomas Nilsen. (Jeg har ellers to søsken fra min fars 2. ekteskap). Hun døde dessverre i 1988. Jeg har laget en liste over de båtene hun seilte med, og tilføyd bilder av dem. Jeg var ofte med ombord fra jeg var ganske liten og fikk se store deler av verden på disse turene. Samtidig fikk jeg mange gode venner ombord, og det kunne vært arti å komme i kontakt med noen av dem igjen. På siden "Index for bilder" under tittelen Åse Holm og Siri er det linker til bilder av noen av min mors kollegaer. Ta kontakt med meg hvis dere kjenner dere igjen! (kontaktadresse nederst på siden).

Min far omtales på siden med tittelen Odd Conrad Holm.

Et lite utvalg av Rogaland-etternavn:
Alsnes, Auestad, Austrått, Berge, Bjelland, Brekko, Edland, Eidland, Eikeland, Espeland, Frøyland, Gilje, Gjeitreim, Gjesdal, Hadland, Hareland, Haukamork, Helland, Hetland, Hognestad, Hogstad, Håland, Kluge, Kydland, Kylles, Kyllingstad, Kråkedal, Lima, Lomeland, Madland, Malmeim, Myklabost, Nevland, Nordland, Nordås, Oftedal, Rage, Ravndal, Skjelbrei, Skjœveland, Stangeland, Svihus, Sviland, Tjetland, Tjesseim, Tveit, Vagle, Vatne, Vølstad, Ålgård, Årreberg, Åreskjold.

Noen av mine Nord Trøndelag-etternavn:
Aas, Aasan, Aatlo, Almli, Alstad, Alstadhaugen, Arnstad, Auran, Berg, Bergsve, Bjørngård, Børstad, Dybvad, Ertsgård, Forbord, Fuldset, Havdal, Hemre (Hembre), Hofstad, Holm, Hoset, Håve, Ingstad, Karlsve, Klokhaugen, Meadalshammer, Moum, Trones, Trøite, Sagnes, Skogsetve, Smågård, Stuberg, Sveinsvoll, Ven, Vikagrinda, Viktil, Øfsti.

Hegra before and after the Emigration Era
En artikkel av John Leirfall (stortingsmann og forfatter, og bestefar til en venninne av meg i Hegra). Artikkelen er på engelsk.

Nedenfor er 2 hjemmesider hvor flere av forfedrene mine i Hegra dukker opp:

Arne Langås' slektsider
Trøndelagslekter, inkl. gårdshistorie for Langås i Åsen.
Terri's Homepage
Terri har forfedre bl.a. i Stjørdal, Frosta, Østfold, Sogn og Fjordane, Irland, Frankrike, Tyskland og U.S.A. (på engelsk).


Laget og vedlikeholdt av Siri Lawson.
Sist endret: søn 4. aug 2013.